Skip to main content

SEMF 2023

Stockholm Early Music Festival 2023
     1 - 6 juni • Gamla stan

 

torsdag 1 juni 2023 - tisdag 6 juni 2023

Besök KÄLLARBYN, SEMFs festivalkrog! 

Du får 10% rabatt mot uppvisande av biljett, SEMFestivalpass eller Generalprogram!

Ekologisk mat – öppet varje festivalkväll till 24.00! Stora Nygatan 31, Old Town.

12:00 - 23:59

SEMFESTIVALPASS 2023 och BARNBILJETT

XXII Stockholm Early Music Festival 2023

INFORMATION OM KÖP AV SEMFestivalpass SEMFestivalpasset ger dig inträde på Stockholm Early Music Festival 2023.  I Tyska kyrkan kan du som köper festivalpass välja din fasta plats (samma plats till alla kvällskonserter) inom raderna 5-6-7 i A-sektionen. På Musikaliska blir du anvisad en plats efter ankomst, inom SEMFestivalpass-sektorn. På SEMFs övriga arenor är platserna onumrerade. Vi ber SEMFestivalpassägare att infinna sig senast 15 minuter före konserten! 

HUR KÖPER JAG MITT SEMFestivalpass?  Du köper festivalpasset genom att klicka på knappen till höger "Köp biljett". Den utskrivna elektroniska biljetten byter du sedan ut mot ett fysiskt SEMFestivalpass, direkt på SEMFs biljettkontor, Gildenhaus, i anslutning till Tyska kyrkan som har öppet från kl. 13.00 under festivalveckan 1-6 juni. Du kan även beställa ditt SEMFestivalpass genom att ringa 072-224 42 42 under SEMFs telefontider, helgfria tisdagar kl. 10.00-12.00 och torsdagar kl. 13.00-15.00. Du får då en faktura tillskickad med mail. Efter betalning hämtar du ut ditt fysiska SEMFestivalpass på SEMFs biljettkontor.

SEMFestivalpassets PRIS och GILTIGHET  SEMFestivalpasset kostar 2 590 kr. Ett tryckt exemplar av SEMFs festivalprogrambok ingår! Vänligen observera att antalet festivalpass är begränsat och att passet är giltigt till alla evenemang utom Early Late Night Concert och BabyBarock. Gällande Tidig Scen: Terpsichore! gäller passet enbart till föreställningen måndagen den 5/6 kl. 20.00. 

P.S.: Du kan självklart även köpa enstaka biljetter till dina favoritkonserter!

NYHET! BARNBILJETT  SEMF erbjuder i år en ny specifik biljett till barn mellan 3 och 15 år, gällande konserterna i Tyska kyrkan, Finska kyrkan och på Musikaliska. Biljetten kostar enbart 120 kronor och gäller i alla sektioner förutom i SEMFestivalpass-sektionen.

Med reservation för ändringar!

19:29 - 20:45

Early Evanescence | Foto: © Ricardo Atienza

EARLY EVANESCENCE

Hologram

En audiovisuell 3D-installation, inspirerad såväl av spansk 1500-tals-vihuelarepertoar som av detta instruments varma och introspektiva klangfärg. I den historiska Palmstedska brunnen på Stortorget i Gamla Stan dansar en grafisk illusion till den tidiga musikens intima böjningar och känslor. Välkommen att uppleva en tredimensionell dialog mellan musik och bild!

Peder Bjurman är konstnär, författare och regissör.  Ricardo Atienza är ljudkonstnär, forskare, doktorand i arkitektur samt lektor i ljudkonst vid Konstfack, Stockholm.  Johannes Ferm Winkler är videokonstnär med bred erfarenhet av att arbeta med teater, scenkonst och film.  

 

19:29 - 22:00
torsdag 1 juni 2023

XXII SEMF 2023 | Foto: ©Iman Khayyatan

 

XXII Stockholm Early Music Festival 2023 invigs. Välkommen!

I år gläds Stockholm Early Music Festival över att få presentera Focus Early Music Spain vilket innebär att ett flertal artister och musik på programmet kommer från den Iberiska halvön. Satsningen genomförs i samverkan med Spaniens Ambassad och Instituto Cervantes.

OBS! För att bevista invigningen behöver du ha en giltig biljett till öppningskonserten kl. 20.00.

Med reservation för ändringar!

 

19:30 - 20:00Tyska kyrkan

Los Elementos | Foto: ©Los Elementos

Alberto Miguelez Rouco | Foto: ©Alberto Ameneiro

¡Que viva España! XXII Stockholm Early Music Festival öppnar med sprudlande barock-zarzuela-musik av José de Nebra som sannolikt klingar i Sverige för första gången! Ett urval ur denna spännande 1700-talsoperett-genre, där traditionell spansk folklore möter teatermusik, framförs konsertant av två sopransolister och ensemble Los Elementos, som under ledning av den unge spanske talangen Alberto Miguelez Rouco just nu gör kometkarriär runtom i Europa. 

BILJETTER: 120/300/450/520 kr. Barnbiljett: 120 kr.

I samarbete med Spaniens ambassad och Instituto Cervantes.

Med stöd av AC/E (PICE).

Med reservation för ändringar!

Ensemble Los Elementos

20:00 - 22:00Tyska kyrkan
fredag 2 juni 2023

BabyBarock | Foto: ©Johan Westin

Barnsånger och instrumentalmusik för de allra yngsta. Sjung, lyssna och dansa tillsammans med ditt barn i denna konsertstund med musik av Vivaldi, Händel, Dowland mfl. Heidi Rohlin Westin är frilansande musiker och blockflöjtslärare och Alexander Lundberg är organist och körledare utbildad i Malmö och Paris. 

För barn 3-18 mån och föräldrar. Vi sitter på mattor på golvet. Ta gärna med en egen handduk eller liten filt till ditt barn. På svenska.

BILJETTER: 100 kr (vuxna).

OBS: SEMFestivalpass gäller EJ här!

Med reservation för ändringar!

Heidi Rohlin Westin

10:30 - 11:00Storkyrkosalen

Vassilis Bolonassos | Foto: ©Mattias Ahlm, SR

Alla minns vi SR P2's populäraste program någonsin: “Alltid på en söndag” med Vassilis Bolonassos. Nu har du chansen att återuppleva VASSILIS LIVE - på en FREDAG!    

På svenska.

BILJETTER: 100 kr

Med reservation för ändringar!

Vassilis Bolonassos

14:00 - 15:00Storkyrkosalen

EAR-ly | Foto: ©Pablo Palmieri

Finalkonsert i nordisk-baltisk tävling för unga musiker.  I samarbete med NORDEM (Nordic Early Music Network). Spänningen ökar! Finalisterna i NORDEMs sjunde tävling för unga tidig musik-ensembler spelar inför jury och publik. Upplev framtidens stigande stjärnor inom genren! Efter konserten överlägger juryn i 30 minuter, utser och presenterar vinnaren.

Finalister: 

Ensemble Æstus (Estland)

Ensemble Duodeco (Litauen) 

Ab Aquilon (Sverige)

 

BILJETTER: 100 kr

Med reservation för ändringar!

NORDEM

16:00 - 19:30Finska kyrkan

B´Rock | Foto: ©Björn Comhaire

Den internationellt renommerade belgiska toppensemblen B´Rock följer den fascinerande Claudio Monteverdi på hans livsresa till Flandern, hack i häl över en gryende bro mellan renässans och barock. Ett högprofilerat konsertprogram som inkluderar berömda verk såsom Lamento d'Arianna och flera stycken ur samlingen Selva Morale.

BILJETTER: 120/300/450/520 kr. Barnbiljett: 120 kr.

Med reservation för ändringar!

I samarbete med Belgiens Ambassad.

Med stöd av Björn Savén, grundare IK Partners.

B´ROCK

20:30 - 22:30Tyska kyrkan
lördag 3 juni 2023

BabyBarock | Foto: ©Johan Westin

Barnsånger och instrumentalmusik för de allra yngsta. Sjung, lyssna och dansa tillsammans med ditt barn i denna konsertstund med musik av Vivaldi, Händel, Dowland mfl. Heidi Rohlin Westin är frilansande musiker och blockflöjtslärare och Alexander Lundberg är organist och körledare utbildad i Malmö och Paris. 

För barn 3-18 mån och föräldrar. Vi sitter på mattor på golvet. Ta gärna med dig en egen handduk eller liten filt till ditt barn. 

På svenska.

BILJETTER: 100 kr (vuxna).

OBS: SEMFestivalpass gäller EJ här!

Med reservation för ändringar!

Heidi Rohlin Westin

10:30 - 11:00Storkyrkosalen

Vad är en överraskningskonsert? Du känner varken till artist eller program men kommer ändå. Av nyfikenhet. För att det är spännande. För att allt gammalt alltid är nytt på SEMF!

BILJETTER: 150 kr

Med reservation för ändringar!

12:00 - 13:00Storkyrkosalen

Anna Paradiso | Foto: ©Pelle Piano

Den internationellt kända barockduon Anna Paradiso och Dan Laurin med gäster återupptäcker

två spännande svenska musiksamlingar, "Musikaliskt Tidsfördrif" och "Skaldestycken satte i musik", publicerade under mer än 40 år av Olof Åhlström. Repertoaren sjöngs och spelades i hemmiljöer men föll senare i glömska.

Seminariet är en del av ett treårigt forskningsprojekt finansierat av Vetenskapsrådet som genomförs på Kungliga Musikhögskolan.

BILJETTER: 100 kr

Med reservation för ändringar!

Anna Paradiso

14:00 - 15:00Storkyrkosalen

Cantoría | Foto: ©Marta Vilardell

Ensalada - spanska för ”sallad” är ett slags 1500-tals potpurri av flerstämmig, sekulär vokalmusik som blandar språk, dialekter och lättsamma populära nonsens-visor. Fräschör, uttrycksfullhet och scenisk närvaro är utmärkande drag hos Cantoría, en ung vokalensemble som specialiserat sig på iberisk renässanspolyfoni. Musik av Matero Flecha, el viejo.

I samarbete med Spaniens Ambassad och Instituto Cervantes

BILJETTER: 130/270 kr. Barnbiljett: 120 kr.

Med reservation för ändringar!

Cantoría

18:00 - 19:00Finska kyrkan

The Curious Bards | Foto: ©The Curious Bards

Skotska och irländska danser från 1700-talet, vilda rytmer och känslosamma ballader framförs av franska The Curious Bards - fem musiker med passion för gaelisk och keltisk folkmusik! Den flotta franska ensemblen bjuder på en både innovativ och kreativ version av en fascinerande repertoar som redan självaste G. F. Händel inspirerades av!

BILJETTER: 120/250/400/470 kr. Barnbiljett: 120 kr.

Med reservation för ändringar!

The Curious Bards

20:30 - 22:30Tyska kyrkan

Helena Ek & Anna Friman | Foto: ©Marianne Friman

EARLY LATE NIGHT CONCERT

Helena Ek/Anna Friman

STELLA MARIS

På en Early Late Night Concert vilar du bekvämt på en madrass och lyssnar till tidig musik!  En resa mellan Norden och Medelhavet längs medeltida sånger och folkton. Finstämda sånger av Perotinus, von Wolkenstein, ur Codex Speciálník och Carmina Burana samt traditionella låtar från Italien, Frankrike och Island. Sopranerna Helena Ek och Anna Friman har med sina gedigna internationella karriärer en bred gemensam repertoar som sträcker sig från tidig musik till folkmusik.

BILJETTER: 200 kr 

OBS: SEMFestivalpass gäller EJ här!

Med reservation för ändringar!

Helena Ek & Anna Friman

23:00 - 23:45Storkyrkosalen
söndag 4 juni 2023

I fablernas värld | Foto: ©Folke Dansteater

Välkommen in i fablernas värld där djur av olika sorter lever sida vid sida, alla med sina egenheter och beskaffenheter.  En musikalisk och dansant barockföreställning med inspiration från 1600-talsförfattaren Jean de la Fontaines fabelsamling. Om makt, demokrati och att göra sin röst hörd trots att man är liten.  

 

I samarbete med Vadstena-Akademien.

BILJETTER:  80 kr (barn) / 120 kr (vuxen)

Med reservation för ändringar!

Folke Dansteater

Trailer till föreställningen    
10:00 - 10:45Storkyrkosalen

José Miguel Moreno | Foto: ©José Miguel Moreno

OBS! Vänligen observera att konserttid och -plats är ändrad till Finska kyrkan kl 12.15!

Följ under denna spännande konsert den spanska gitarrens utveckling under åren 1500-1700; från publiceringen av den första vihuela-boken, El Maestro, av Luys Milán (1536) till utgivningen av Instruccion de Música sobre Guitarra Española, av Gaspar Sanz (1697).

José Miguel Moreno är enhälligt erkänd som en av nutidens främsta specialister på historiska knäppinstrument såsom vihuela, renässans- och barockgitarr, renässans- och barocklutor, teorb och klassisk-romantisk gitarr.

BILJETTER: 170 kr

Med reservation för ändringar!

I samarbete med Instituto Cervantes.

José Miguel Moreno

12:15 - 13:15Finska kyrkan

Ihor Kolomiiets | Foto: © Ihop Kolomiiets

En spännande upptäcktsresa till okänd ukrainsk sakral barockmusik illustrerad med klingande live-framförda inslag.

BILJETTER: 100 kr

SEMF anordnar en insamling och alla bidrag går oavkortat till ett projekt med syfte att rädda, ta vara på och digitalisera ukrainska musikpartitur som riskerar att gå förlorade. Det går bra att lämna bidrag direkt på plats i samband med seminariet, swisha SEMFs nummer 123 308 77 23 eller sätta in en summa på SEMFs bankgirokonto: 5622-1872. V.v. skriv "Ukraina" som meddelande. Tack på förhand för ert bidrag!

På engelska.

Med stöd av Christian Schoenenberger, Schweiz tidigare ambassadör för Ukraina och Sverige.

Med stöd av Maria Söderberg, ordförande för Torsten Söderbergs Foundation etc.

Med stöd av Ukrainska Institutet i Sverige

Med stöd av Istituto Italiano di Cultura Stoccolma

Med reservation för ändringar!

 

14:00 - 15:00Storkyrkosalen

Ensemble Musikia | Foto: ©Ensemble Musikia

Från vårt europeiska grannland, där ett krig pågår framför våra ögon, besöker oss denna ensemble av unga sångare, som forskat fram och uppför verk ur ett notmanuskript från Kiev, representativ för den ukrainska sakrala barockmusiktraditionen. Ett unikt tillfälle att bekanta sig med musik som aldrig tidigare klingat i Sverige!

BILJETTER: 130/270 kr. Barnbiljett: 120 kr.

SEMF anordnar en insamling och alla bidrag går oavkortat till ett projekt med syfte att rädda, ta vara på och digitalisera ukrainska musikpartitur som riskerar att gå förlorade. Det går bra att lämna bidrag direkt på plats i samband med seminariet, swisha till SEMFs nummer 123 308 77 23 eller sätta in en summa på SEMFs bankgirokonto: 5622-1872. V.v. skriv "Ukraina" som meddelande. Tack på förhand för ert bidrag!

Med stöd av Christian Schoenenberger, Schweiz tidigare ambassadör för Ukraina och Sverige.

Med stöd av Maria Söderberg, ordförande för Torsten Söderbergs Foundation etc.

Med stöd av Ukrainska Institutet i Sverige

Med stöd av Istituto Italiano di Cultura Stoccolma

Med reservation för ändringar!

17:00 - 18:00Finska kyrkan

Ann Hallenberg | Foto: ©Örjan Jakobsson

Höör Barock | Foto: ©Reinhard Wilting

Känslomässiga stormar, förbjuden kärlek, iskall skräck och brinnande helvete, havsvågor, fågelkvitter och tjutande vindar - allting stavat Händel, Vivaldi och Broschi. Elementärt, kära publik: när Sveriges mesta mezzosopran, Ann Hallenberg, utforskar barockoperans universum tillsammans med frasiga Höör Barock kan det inte bli annat än en strålande konsert!!

BILJETTER: 120/300/450/520 kr. Barnbiljett: 120 kr.

Med reservation för ändringar!

Ann Hallenberg

Höör Barock

19:30 - 21:30Tyska kyrkan

Helena Ek & Anna Friman | Foto: ©Marianne Friman

EARLY LATE NIGHT CONCERT

Helena Ek/Anna Friman

STELLA MARIS

På en Early Late Night Concert vilar du bekvämt på en madrass och lyssnar till tidig musik! En resa mellan Norden och Medelhavet längs medeltida sånger och folkton. Finstämda sånger av Perotinus, von Wolkenstein, ur Codex Speciálník och Carmina Burana samt traditionella låtar från Italien, Frankrike och Island. Sopranerna Helena Ek och Anna Friman har med sina gedigna internationella karriärer en bred gemensam repertoar som sträcker sig från tidig musik till folkmusik.

BILJETTER: 200 kr

OBS: SEMFestivalpass gäller EJ här!

Med reservation för ändringar!

Helena Ek & Anna Friman

22:00 - 22:45Storkyrkosalen
måndag 5 juni 2023

I fablernas värld | Foto: ©Folke Dansteater

Välkommen in i fablernas värld där djur av olika sorter lever sida vid sida, alla med sina egenheter och beskaffenheter.  En musikalisk och dansant barockföreställning med inspiration från 1600-talsförfattaren Jean de la Fontaines fabelsamling. Om makt, demokrati och att göra sin röst hörd trots att man är liten.  

 

I samarbete med Vadstena-Akademien.

BILJETTER: 80 kr (barn) / 120 kr (vuxen)

Med reservation för ändringar!

Folke Dansteater

Trailer till föreställningen

10:00 - 10:45Storkyrkosalen

Rolf Landberg | Foto: Kerstin Frödin

Missa inte chansen att lära dig något om svensk trumslagarhistoria! Slagverkaren Rolf Landberg berättar om sitt researcharbete och levandegör en dold musikskatt bestående av repertoaren som sannolikt har spelats i den karolinska armén under stora nordiska kriget 1700–1720. 

BILJETTER: 100 kr

Med reservation för ändringar!

Rolf Landberg

I samarbete med ABF och FFTM.

 

14:00 - 15:00Storkyrkosalen

La Galania | Foto: ©Michal Novak

Raquel Andueza | Foto: ©Michal Novak

Jag är galenskapen, den som ger världen njutning – programmet belyser och rekonstruerar typiska spanska danser och melodier från 1600-talet: folías, zarabandas och jácaras – en musikvärld där passion, svartsjuka, kärlek, sorg är ständigt närvarande. Raquel Andueza är en internationellt erkänd spansk sångerska och hennes prisbelönta ensemble La Galania har utvecklats till en av Spaniens mest betydande tidig musik-ensembler.

I samarbete med Spaniens Ambassad och Instituto Cervantes

Med stöd av AC/E (PICE)

BILJETTER: 130/270 kr. Barnbiljett: 120 kr.

Med reservation för ändringar!

La Galanía

17:30 - 18:30Finska kyrkan

Terpsichore | Foto: ©Johann Heinrich Tischbein

TERPSICHORE – NÄR MUSIKEN DANSAR – världspremiär på en nydanande koreografi till Michael Praetorius mästerliga renässanssvit som består av mer än 300 instrumentala danser. Den refererar till dansens musa och är Praetorius mest kända och inspelade verk samt hans enda bevarade sekulära alster. Nio dansare på scen  - när musorna interagerar kan vad som helst hända!

Produktion: SEMF. Koreografi: Patrik Sörling. OBS! Ges på EARLY MUSIC SWEDEN/Musikaliska Kvarteret, Stora scen, Nybrokajen 11.

BILJETTER: 150/250/390 kr. Barnbiljett: 120 kr.

I samarbete med Goethe-Institut Sverige.

SEMFestivalpasset gäller här!

Med reservation för ändringar!

20:00 - 21:00Musikaliska, Stora salen

Helena Ek & Anna Friman | Foto: ©Marianne Friman

EARLY LATE NIGHT CONCERT

Helena Ek/Anna Friman

STELLA MARIS

På en Early Late Night Concert vilar du bekvämt på en madrass och lyssnar till tidig musik!  En resa mellan Norden och Medelhavet längs medeltida sånger och folkton. Finstämda sånger av Perotinus, von Wolkenstein, ur Codex Speciálník och Carmina Burana samt traditionella låtar från Italien, Frankrike och Island. Sopranerna Helena Ek och Anna Friman har med sina gedigna internationella karriärer en bred gemensam repertoar som sträcker sig från tidig musik till folkmusik.

BILJETTER: 200 kr

OBS! SEMFestivalpass gäller EJ här!

Med reservation för ändringar!

Helena Ek & Anna Friman

23:00 - 23:45Storkyrkosalen
tisdag 6 juni 2023

I fablernas värld | Foto: ©Folke Dansteater

Välkommen in i fablernas värld där djur av olika sorter lever sida vid sida, alla med sina egenheter och beskaffenheter.  En musikalisk och dansant barockföreställning med inspiration från 1600-talsförfattaren Jean de la Fontaines fabelsamling. Om makt, demokrati och att göra sin röst hörd trots att man är liten.    

I samarbete med Vadstena-Akademien.

BILJETTER:  80 kr (barn) / 120 kr (vuxen)

Med reservation för ändringar!

Folke Dansteater

Trailer till föreställningen

10:00 - 10:45Storkyrkosalen

Silke Gwendolyn Schulze | Foto: © Reinhard Wilting

Flöjtexperten Silke Gwendolyn Schulze fångar essensen av en medeltida pipare, genom en uppvisning av en varierad repertoar och en rad sällan hörda klanger från renässansens  dubbelrörsinstrument liksom från den medeltida dubbelflöjten, pipan eller trumman.

 

BILJETTER: 150 kr

Med reservation för ändring!

Silke Gwendolyn Schulze

12:00 - 13:00Storkyrkosalen

Adèle Fourcade | Foto: © Francoise Decupère

Vad spännande händer i Europa i den tidiga musikens värld idag? Från framföranden och inspelningar av historiskt informerad musik till forskning och bevarande - tidig musik-området är i ständig utveckling. Föreläsningen ger en inblick i de många festivaler och projekt som för närvarande äger rum över hela kontinenten och utforskar den viktiga roll som internationellt samarbete spelar i sammanhanget.

Adèle Fourcade är generalsekreterare för REMA (European Early Music Network) med säte i Paris, Frankrike.

BIJETTER: 100 kr

På engelska

14:00 - 15:00Storkyrkosalen

Terpsichore | Foto: ©Johann Heinrich Tischbein

TERPSICHORE – NÄR MUSIKEN DANSAR – världspremiär på en nydanande koreografi till Michael Praetorius mästerliga renässanssvit som består av mer än 300 instrumentala danser. Den refererar till dansens musa och är Praetorius mest kända och inspelade verk samt hans enda bevarade sekulära alster. Nio dansare på scen  - när musorna interagerar kan vad som helst hända!

Produktion: SEMF. Koreografi: Patrik Sörling. OBS! Ges på EARLY MUSIC SWEDEN/Musikaliska Kvarteret, Stora scen, Nybrokajen 11.

BILJETTER: 150/250/390 kr. Barnbiljett: 120 kr.

I samarbete med Goethe-Institut Sverige.

Med reservation för ändringar!

OBS: SEMFestivalpass gäller EJ här!

15:30 - 16:30Musikaliska, Stora salen

Bojan Cicic | Foto: ©Nick Rutter

Richard Egarr | Foto: ©Marco Borggreve

”Musiken bara strömmar ur honom” har det skrivits om den fine kroatiske violinisten Bojan Čičić och den berömde brittiske cembalisten Richard Egarr omnäms som ”En stor musiker men likaså en fantastisk kommunikatör”. En fenomenal duo av barockexperter som tar sig an J. S. Bachs sonater med sällan skådad intensitet och bravur!

BILJETTER: 130/290 kr. Barnbiljett: 120 kr.

Med reservation för ändringar!

Bojan Cicic & Richard Egarr

17:30 - 18:30Finska kyrkan

Canto Fiorito | Foto: ©Modestas Endriuska

Festivalfinal: Gustav Vasas utnämnande till Sveriges kung den 6e juni 1523 firas pompöst med röster, orgel och basuner - med festliga toner från hans sonson Sigismund III's storslagna kapell i Vilnius! Canto Fiorito, under ledning av Rodrigo Calveyra, blev snart Litauens mest dynamiska och internationellt erkända tidig musik-ensemble - här i samverkan med sångare ur svenska Ensemble Villancico. Verk av Scacchi, Pekiel, Pacelli, Cato och Stadlmayer.

I samarbete med Litauens kulturattaché i Sverige, Finland och Danmark. Med stöd av Litauens kulturinstitut.

BILJETTER: 120/250/400/470 kr. Barnbiljett: 120 kr.

Med reservation för ändringar!

Canto Fiorito & Ensemble Villancico

Litauens ambassad

 

19:30 - 20:40Tyska kyrkan